RAZEND SNEL JE RIJBEWIJS
Bellen? 085-303 76 63
X
Meld je aan

Vul hier je gegevens in!

Gratis proefles

wrm-certificaat

Ben je gepassioneerd over autorijden en wil je jouw kennis overbrengen op beginnende bestuurders die hun rijbewijs willen halen? Dan is het behalen van een WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen) jouw eerste stap naar een succesvolle carrière als rijinstructeur. Het WRM-certificaat is verplicht voor iedereen die rijles wil geven in Nederland. Dit certificaat bewijst dat je voldoet aan alle noodzakelijke kwaliteitseisen. Daarnaast toont het aan dat je op de hoogte bent van de laatste regelgeving, de nieuwste rijtechnieken beheerst en onderwijzende methoden bezit om anderen veilig en effectief te leren rijden.

Meer over rijinstructeur worden

WRM-certificaat halen

Je WRM-certificaat halen is een gestructureerd proces dat jou klaarstoomt voor de baan als professionele rijinstructeur. Dit proces begint bij een basisopleiding en rond je af met 2 examens bij het Instituut voor Certificering en Examinering in de Mobiliteitsbranche (IBKI) en een stageperiode. Het hele proces verloopt als volgt:

  • De basisopleiding

Het traject begint met de basisopleiding rijinstructeur. Hier leer je de fundamentele vaardigheden die vereist zijn om rijles te geven. De opleiding omvat theoretische kennis over verkeersregels, rijtechnieken en lesmethodieken. Je ontwikkelt ook praktische vaardigheden door middel van gesimuleerde rijlessen, waarin je leert hoe je effectief communiceert en instructies geeft aan leerlingen. Na afronding van de basisopleiding ga je naar het IBKI voor de examinering.

  • Het theorie-examen

Bij het IBKI testen ze je kennis met een theorie-examen dat uit 2 onderdelen bestaat:

1a: dit onderdeel toetst je op de basis kennis voor instructie geven.
2a en 2b: dit onderdeel is een verdieping van rijtechniek en onderwijzende vaardigheden.

Als je de theorie-examens hebt behaald, ga je verder met het praktijkexamen.

rijinstructeur worden
  • Het praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat ook uit 2 onderdelen:

1b: rijvaardigheidstest, waarbij je een rit uitvoert die een meerijdende examinator beoordeelt.
1c: onderwijzende vaardigheden, waarbij je demonstreert hoe je instructies geeft aan leerlingen tijdens een rijles.

  • Stage lopen

Na een succesvolle afronding van de theorie- en praktijkexamens ontvang je een stagepas. Met deze pas loop je de verplichte stage bij een erkende rijschool. De duur van de stage hangt af van de categorie waarin je les wilt geven.

  • Afronding

Na de stage volgt de stagebeoordeling (3a), waarbij je prestaties en competenties opnieuw worden beoordeeld. Als alles succesvol is afgerond, ontvang je de WRM-bevoegdheidspas, waarmee je officieel erkend bent als rijinstructeur

Rijinstructeur in rijles auto

WRM bijscholing

Na het behalen van jouw WRM-certificaat moet je elke 5 jaar bijscholing volgen om het certificaat te vernieuwen. Tijdens deze bijscholing voor rijinstructeur volg je een theoriecursus en geef je een praktijkles aan een leerling, die beoordeeld wordt door een meerijdende IBKI-examinator. Door deze bijscholingscursussen behoud je niet alleen je bevoegdheid, maar scherp je ook je vaardigheden aan en blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het beroep.

Bovendien is het belangrijk dat je tijdig je nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt, voordat je rijlesbevoegdheid verloopt. Zonder dit document heb je geen toestemming om les te geven. Lees via de button meer over de WRM bijscholing.

Meer over WRM bijscholing

Rijinstructeur worden? Volg de opleiding bij QuickPRO!

Wil je graag rijinstructeur worden en een sleutelrol spelen in de rijopleiding van anderen? Volg dan de basisopleiding die je nodig hebt voor je WRM-certificaat bij QuickPRO! In deze basisopleiding bereiden we je grondig voor op zowel de theoretische als praktische onderdelen van het examen en stomen we je klaar voor deze dynamische baan. Neem voor meer informatie contact met ons op of schrijf je direct in via het formulier!

Bel: 085-3037663 Mails ons

01
Geef je op voor de opleiding

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om je verder te helpen.

02
Meer weten over de opleiding?

Via het formulier hiernaast vraag je ook meer informatie op over de opleiding.

Rijinstructeur worden

    Wij helpen je meteen verder.